PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge V

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

Varicella zoster – IgG,IgM At
Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

VIP -vazointestinalni polipeptid
Pankreasni polipeptid je polipeptid koji izlučuju  PP ćelije u endokrinom  pankreasu. On se sastoji od 36 aminokiselina  i ima molekulsku masu od oko 4200 Da.

Funkcija pankreasnog polipeptida je samoregulacija pankreasnih sekrecionih aktivnosti (endokrinih i egzokrinih). On takođe utiče na nivoe hepatičkog glikogena  i gastrointestinalnu sekreciju.

Klinicki znacaj:

 • VIP-omi ( VIP produkujući tumori koji su u 90% slučajeva locirani u pankreasu; glavni simptomi su vodene stolice, hipokalijemija, ahlorhidrija

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Vitamin A ( Retinol )
Za šta se upotrebljava vitamin A?

Vitamin A je neophodan za vid, rast, razvoj kostiju, razmnožavanje, nastanak ćelija i tkiva, imunitet, za integritet sluznica i kože. Ovaj vitamin se primjenjuje u nedostacima ovog vitamina, za poboljšanje vida, kod noćnog slijepila, staračke makularne degeneracije, glaukoma, katarakte, za poboljšanje imunih funkcija. Koristi se i kod oboljenja kože, akni, ekcema, psorijaze, rana, opekotina i drugih kožnih problema. U kozmetičkoj industriji se koristi za smanjenje bora i kao zaštita od UV zračenja.

Top of Form

Bottom of Form

U kojim namirnicama se nalazi vitamin A?

Vitamin A se nalazi u džigerici, jajima, ribljem ulju, punomasnim mliječnim proizvodima. Većina tamno zelenog lisnatog povrća i žuto-narandžasto povrće i voće (mrkva, bundeva, kajsija, breskva) sadrže beta-karotene.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Vitamin B1
VITAMIN B1, tiamin, aneurin – za zdrave nerve, srce i mišiće

Za šta se upotrebljava vitamin B1?

Tiamin, aneurin ili vitamin B1 predstavlja jedan od vitamina B grupe koji su rastvorljivi u vodi i učestvuju u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Vitamin B1 je neophodan za stvaranje energije iz ugljenih hidrata, za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija, za rad svih mišićnih vlakana, uključujući srčana-mišićna vlakna, za stvaranje crvenih krvnih ćelija eritrocita. Zastupljen je u mnogim namirnicama biljnog i životinjskog porekla, a usvaja se u crijevima.

Vitamin B1 se primjenjuje kod deficita u ishrani, kod srčanih oboljenja, neuroloških poremećaja (išijasa, polineuropatija), sportista, dijabetesa, detoksikacije od olova, u terapiji smanjenja mentalnih sposobnosti, kod depresije.

Vitamin B1 utiče na psihičko stanje čoveka, pa ga nazivaju i „moralnim vitaminom“.

Kompleks B vitamina utiče na rast i razvoj, funkcionisanje nervnog sistema, na imuni sistem, na srce i krvne sudove.

U kojim namirnicama se nalazi vitamin B1?

Vitamina B1 ima u kvascu (hljeb, kvasna peciva, pivo), mekinjama, nerafinisanim žitaricama, nepoliranoj riži, mesu, a naročito u jetri i bubrezima, jajima, mlijeku, kupusu, špinatu, krompiru i raznim drugim vrstama voća i povrća

7-10 dana

Vitamin B2
Vitamin B2, poznatiji kao riboflavin, je vitamin topljiv u vodi, a njegove otopine fluoresciraju žućkasto. Glavni je dio kofaktora flavin mononukleotida i flavin adenin dinukleotida, koji sudjeluju u brojnim oksidacijsko-redukcijskim reakcijama. Tačnije, djeluju u procesima proizvodnje energije, metabolizma ugljikohidrata, masti, proteina, nukelinskih kiselina i vitamina. Također, djeluju i kao važni kofaktori antioksidativnog sustava. Dobar izvor vitamina Bsu mlijeko, jaja i zeleno lisnato povrće.

 Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Vitamin B6 (PIRIDOXAL)
VITAMIN B6, piridoksin – za nerve, krv, krvne sudove

Za šta se upotrebljava vitamin B6?

Vitamin B6, piridoksin je jedan od B vitamina neophodnih za pravilno funkcionisanje metabolizma amino-kiselina (proteina), šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija.

Svi vitamini B grupe ili kako se često nazivaju kompleks B vitamina, omogućavaju da se iz šećera oslobađa energija. Ova energija je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih-mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu. B vitamini su neophodni za zdravu kožu, kosu, oči, jetru, nervni sistem, srce, mišiće, imuni sistem, jednom rečju: za cjeli organizam.

Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bio-ritam (melatonina).

Zajedno sa vitaminom B12 i folnom kiselinom, vitamin B6 kontroliše nivo homocisteina u krvi. Homocistein je aminokiselina čije su vrijednosti u krvi povećane kod srčanih oboljenja. Vitamin B6 je potreban i za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih ćelija.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

VITAMIN B12
Vitamin B12 (poznat i kao kobalamin) u ljudsko tijelo dolazi proteinskom prehranom. Nastaje u životinjskom organizmu ili uz pomoć mikroorganizama. To je vitamin topljiv u vodi. Pepsin i želučana kiselina oslobađaju ga od proteina, a u krvotok ulazi resorpcijom iz crijeva. Za ovu pretragu potrebno je biti natašte.

Sniženo:

Uzrok nedostatku može biti loša prehrana:

 • vegetarijanska prehrana (10-20 godina takve prehrane, naročito u trudnoći)
 • loša prehrana (starije osobe)
 • intestinalna malapsorpcija (Crohn-ova bolest, resekcija crijeva itd)

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Vitamin E
Vitamin E-antioksidativna zaštita

Za šta se upotrebljava vitamin E?

Vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod dejstvom slobodnih radikala. Nastajanjem slobodnih radikala dolazi do oštećenja ćelija i tkiva u organizmu, čime se pospešuje proces starenja i nastanak bolesti, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja.

Vitamin E sprečava nastanak arterijskog plaka, suženje arterija i razvoj ateroskleroze. Takođe, sprečava oksidaciju masti i oštećenja krvnih sudova, ugradnju holesterola u arterijski plak, a na taj način sprečava i razvoj oboljenja srca i krvnih sudova. Smatra se da je vitamin E zajedno sa drugim antioksidansima iz hrane vitamin C (flavonoidi) dobra prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, a doprinosi i poboljšanju opšteg zdravlja. Antioksidativna odbrana organizma je složena, pa koncentrisanje samo na jedan izolovani vitamin, nije najbolji pristup. Stručnjaci vjeruju da je unošenje kombinacije antioksidanasa iz raznovrsne ishrane najbolji način za stvaranje antioksidativne zaštite organizma.

U kojim namirnicama se nalazi vitamin E?

Vitamin E je rastvorljiv u mastima, a najbogatiji izvor ovog vitamina su pšenične klice, tj. ulje pšeničnih klica. Druge namirnice koje sadrže vitamin E su: jaja, orasi, lješnici, bademi, sjeme suncokreta, hladno cjeđena biljna ulja (maslinovo, kukuruzno, sojino), špinat.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Vitamin C
Među vitaminima, tim tvarima bitnima za normalno funkcioniranje organizma, jedan od najcjenjenijih je svakako C.

Vitamin C na glasu je kao sredstvo koje sprečava prehladu i gripu, a ako su te bolesti uzele već maha, ublažava popratne pojave. Osim toga, pomaže i protiv pretjeranog gomilanja kolesterola, pa čak i protiv razvijanja tumora.

Nedvojbeno je da je vitamin C – tvar koja je po svom sastavu askorbinska kiselina – nezamjenjiv u ljudskom organizmu, baš kao što su to kisik i voda.

 Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Vitamin D3
Vitamin D3 prethodnik je steroidnih hormona, koji uzimamo prehranom ili stvaramo u koži pod utjecajem UV zraka. Da bi bio biološki aktivan mora proći hidroksilaciju u jetri i potom u bubregu.

95% skladišnog oblika D vitamina je 25-OH oblika vitamina D3 – stoga je određivanje 25-OH vitamina D bitno za određivanje statusa vitamina D u organizmu.

Vitamin D se najčešće određuje u bolestima koje utječu na gustoću kostiju (osteoporoza, osteomalacija, povišeni PTH), ali i kod osoba koje se ne smiju izlagati suncu, osoba s malapsorpcijom masti, povećanim gubitkom vitamina D (nefrotski sindrom, upotreba lijekova koji ubrzavaju metabolizam vitamina D), bolestima jetre i sl.

Sniženo:

 • smanjeno izlaganje suncu
 • malapsorpcija masti
 • indukcija mikrosomalnih enzima lijekovima
 • insuficijencija bubrega
 • oštećenje parenhima jetre
 • hipokalcijemija, hipokalcijurija, povišeni AP ili PTH
 • smanjena gustoća kostiju, česte frakture

Povišeno:

 • terapija D-vitaminom

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

VMA (Vanilmandelična kiselina)- 24h urin
VMA je metabolit kateholamina u urinu i osjetljiv je laboratorijski pokazatelj u dijagnostici tumora feohromocitoma i neuroblastoma u najranijoj fazi. U bolesnika sa adrenalnim tumorom simpatičkih ganglija povećane koncentracije se mogu naći i između hipertenzivnih kriza.

Uzroci povišenih vrijednosti:

 1. Feohromocitom (pheochromocytoma)
 2. Neuroblastom (neuroblastoma)
 3. Ganglioneurom (ganglioneurom)
 4. Glukagon
 5. Histamin
 6. Lijekovi: izoproterenol, metokarbamol, levedopa, sulfonamidi, hlorpromazin
  7. Težak stres
 7. Poslije jedenja-ingestije banana, čokolade, vanile, ćaja, kafe
 8. Gladovanje
 9. Kafetin
 10. Tjelesni napor
 11. Nedostatak željeza
 12. Adrenalin
 13. Litij

Uzroci sniženih vrijednosti:

 1. Lijekovi: etanol, klonidin, inhibitori monoaminoksidaze, morfin, rezerpin, gvanetidin, metildopa
 2. Kontrasti koji se koriste u radiologiji

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Von-Willebrand faktor antigen/ aktivnost
Von-Willebrand faktor antigen/ aktivnost

Fon Willebrandov faktor (VWF) je multimerni adhezivni glikoprotein koji je važan za hemostatičke interakcije trombocita. Osim toga, plazma VWF služi kao nosač proteina za faktor koagulacije VIII, stabilizujući njegovu prokoagulantnu aktivnost.

Smanjen VWF antigen može se vidjeti u:

-Congenital von Willebrandova bolest

Povećani VWF antigen može se videti zajedno sa:

– Trudnoća i / ili upotreba estrogena

-Inflamacija (reaktant akutne faze)

– stres

– Bolesti jetre

-Vaskulitis

-Trombotična trombocitopenična purpura / hemolitički uremički sindrom

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

 
NAZAD