PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge T

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

T3
Trijodtironin (T3) je hormon štitnjače, zajedno s tiroksinom (T4) On je, zapravo, najodgovorniji za učinak hormona štitnjače na ciljna tkiva, jer snažnije djeluje 4-5 puta od T4.

Povišeno:

Pojačan rad štitnjače te povišena razina T4 uzrokuje i povišenu razinu T3 u krvi. Povišena razina T3 može se također naći u virusnom hepatitisu, karcinomu štitnjače, guši, hipertiroidizmu, T3 toksikozi, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, diabetesu mellitusu, posttraumatskom stresu, miasteniji gravis i cirozi jetre.

Sniženo:

S obzirom da se pretvaranje T3 iz T4 događa u jetri, svaka promjena u funkciji jetre može imati utjecaj na razinu T3 u krvi. Smanjenje pretvaranja T3 iz T4 rezultira sniženjem koncentracije T3 u serumu. To može biti zbog utjecaja nekih lijekova kao što su npr. propranolol, glukokortikoidi ili amiodaron te u brojnim ozbiljnim ne-tiroidnim oboljenjima, npr. krajnja faza oštećenja bubrega, dekompenzirana ciroza jetre, uznapredovali rak, anorexia nervosa te brojna druga stanja u intenzivnoj njezi (kardiogeni ili septički šok).

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

T4
Tiroksin (T4) najvažniji je proizvod štitne žlijezde. Integralni je dio osovine hipotalamus-hipofiza-štitnjača. Anabolički djeluje na metabolizam.

Povišeno:

Koncentracija T4, a obično i T3, povišena je u primarnoj hipertireozi zbog pojačane funkcije štitnjače. Povišeni su i slobodni u vezani T4. Kako su povišene vrijednosti T4, tako se luči manje TSH. Povišenje se može naći i u, meningokoknom meningitisu, virusnom hepatitisu, malariji, toksičnoj guši, hipertiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, porfiriji, akutnim psihijatrijskim stanjima, u ovisnosti o drogama (opijati i njihovi derivati), posttraumatskom stresu, depresiji, miasteniji gravis, alkoholnoj cirozi, pre-eklampsiji te nasljednoj skoliozi.

Sniženo:

Smanjena koncentracija vezanog i slobodnog T4 nalazi se u primarnoj hipotireozi jer ih štitnjača manje stvara. TSH je u isto vrijeme povišen i to je najosjetljiviji pokazatelj primarne hipotireoze. Smanjenje koncentracije T4 može se naći i u tripanosomiji, infekcijama, karcinomu dojke, subakutnom tiroiditisu, Hashimotovoj bolesti, dijabetičkoj acidozi, akromegaliji, proteinskoj malnutriciji, anorexiji nervosa, akutnoj respiratornoj infekciji, cirozi jetre, celijakiji, enteropatiji s gubitkom proteina, malapsorpciji, nefrotičkom sindromu, kroničnoj bubrežnom oštećenju, abortusu, pre-eklampsiji, hirsuitizmu te u reumatoidnom artritisu.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

5-HIAA (5 Hidoxy indol acetic acid)
Klinički značaj:

Biohemijska dijagnoza i praćenje crijevnog karcinoidnog sindroma.

Kliničke informacije:

5-Hidroksi-indoleoctena kiselina (5-HIAA) je glavni metabolit serotonina i izlučuje se u urinu. Crijevni karcinoidni tumori zajedno s neuroendokrinim tumorima mogu proizvesti suvišne količine 5-HIAA i serotonina posebno kod osoba s karcinoidnim sindromom. Karcinoidni sindrom karakteriziraju karcinoidni tumori, bolesti srca i hepatomegalija. Mjerenje 5-HIAA u 24-satnom uzorku urina može dijagnosticirati karcinoidnu bolest s visokom specifičnošću.

Tumačenje:

Povišeno izlučivanje 5-hidroksiindoleoctene kiseline je vjerojatan pokazatelj prisutnosti tumora koji proizvodi serotonin, ako su isključeni farmakološki i prehrambeni artefakti.

Mjere opreza:

Unos hrane s visokim sadržajem serotonina (avokado, patlidžan, svi plodovi [uključujući banane, dinja, grejp, kiwi, dinja, ananas, šljive], svi orašasti plodovi , rajčica i proizvodi od rajčice, u roku od 48 sati od prikupljanja urina može rezultirati pogrešno povišenim izlučivanjem 5-hidroksiindoleoctene kiseline (5-HIAA). Brojni lijekovi utječu na izlučivanje 5-HIAA različitim mehanizmima, uključujući povećanu sintezu, metabolizam i oslobađanje serotonina, te inhibiciju izlučivanja. Ako je klinički izvedivo, prekinite sljedeće lijekove najmanje 48 sati prije uzimanja uzoraka.

-Acetaminofen (Tylenol ili generičke verzije)

-Aspirin

-Antihistaminici

– Sirupi

– lijekovi protiv gripe

Pacijent bi također trebao izbjegavati kofeinirane napitke kao što su čaj i kafa ili kofeinirana hrana 48 sati prije i tijekom uzimanja uzoraka.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

TESTOSTERON
To je androgeni hormon koji nastaje gotovo isključivo u Leyidigovim stanicama testisa. Njegovo stvaranje kontrolira razina LH. Testosteron razvija sekundarne spolne oznake muškarca, a služi i održavanju funkcije prostate i sjemenovoda. Većina testosterona se u krvotoku nalazi vezana na protein SHBG. Kod žena male količine stvaraju jajnici. Kod žena služi u dijagnostici razloga neplodnosti, sindroma policističnih jajnika, Klinefelterova sindroma te kod sumnje na tumore jajnika te nedovoljnu funkciju jajnika. Kod muškaraca se testosteron određuje kod sumnje na smanjenu proizvodnju testosterona, npr hipogonadizam, terapija estrogenima, kromosomske aberacije te u cirozi jetre.

Povišeno:

U fiziološkim koncentracijama, testosteron nema neku ulogu kod žena. Povišene razine u krvi upućuju na hirsuitizam i virilizaciju te je povišen kod bolesti policističnih jajnika. Povećano izlučivanje testosterona pojavljuje se kod muškaraca kod tumora testisa, te kod hiperplazije i karcinoma nadbubrežne žlijezde muškaraca i žena.

Sniženo:

Testosteron je u serumu muškaraca snižen u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu različite geneze (Klinefelterov sindrom i druge kromosomske promjene, hipopituitarizam, enzimski defekti sinteze androgena) Također je snižena koncentracija testosterona u zakašnjelom pubertetu dječaka, a njegova niska koncentracija, je osim niskog gonadotropina, u impotenciji prvi znak poremećaja u osi hipotalamus-hipofiza i poremećene kontrole lučenja androgena.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

TIBC
Budući je normalno samo jedna trećina mjesta vezivanja željeza na transferinu zauzeta s Fe (III), to transferin u serumu ima znatni slobodni kapacitet za vezivanje željeza. Ovo se naziva nezasićenošću seruma, odnosno latentnim kapacitetom vezivanja željeza. Mjerenje UIBC može se koristiti u kombinaciji s koncentracijom željeza u serumu kako bi se dobio ukupni kapacitet vezivanja željeza (TIBC) tj. najveća koncentracija željeza kojeg u serumu mogu na sebe vezati proteini, najviše transferin. Svaka molekula transferina može za sebe vezati 2 iona željeza.

Povišeno:

Obično je uzrok porasta TIBC sideropenična anemija, kasna trudnoća oralni kontraceptivi i virusni hepatitis.

Sniženo:

TIBC se smanjuje kod kroničnih infekcija, malignih oboljenja, trovanja željezom, bubrežnih oboljenja, nefroze, i talasemije.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

TIREOGLOBULIN
Tireoglobulin (Tg) ima važnu ulogu u sintezi hormona štitnjače T3 i T4. Nastaje u stanicama štitnjače te oslobađa u «luminu» tiroidnog folikula.

Povišeno:

Povećanje koncentracije tireoglobulina može se naći u tiroidnom folikularnom i papilarnom karcinomu, adenomu štitnjače, subakutnom tiroiditisu, Hashimoto tiroiditisu te Graves-ovoj bolesti.

 Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

TIROGLOBULINSKA ANTITIJELA (TG AB)
Tiroglobulinska antitijela se uglavnom javljaju u autoimunom tiroiditisu. Ona su manje važna za dijagnozu imunološki usmjerene bolesti štitnjače nego TPOAb. Značajna su ukoliko su TPOAb negativna, a sumnja se na imunološki usmjerenu bolest štitnjače.

Povišeno:

Reaktivnost se javlja kod svih oboljelih od Hašimoto bolesti te u gotovo 85% osoba sa Graves-ovom bolešću.

Sniženo:

Nije klinički značajno

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

TATI
Koristi se kod pacijenata kod kojih su dijagnostikovani maligniteti gastrointestinalnog i urogenitalnog (karcinom grlića materice, jajnika, pankreasa, jetre, bubrega ) da bi se pratio tok bolesti, ali se radi i kod nekih benignih stanja gastrointestinalnog trakta.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Tkivna transglutaminaza IgG/ IgA At
Novija su istraživanja ukazala na značajnu ulogu tkivne transglutaminaze (tTG) kao ciljnog endomizijskog autoantigena u bolesnika s celijakijom.
Vrijeme određivanja:

2-3 dana

Toxoplasma gondii - IgG / IgM At
Prema nekim autorima, toksoplazmoza je najrasprostranjenije hronicno infektivno oboljenje. Procenjuje se da je 5-20 % svjetske populacije inficirano parazitom Toxoplasma Gondii. Horizontalni put sirenja infekcije (sa covjeka na covjeka) nije potvrdjen, osim u retkim slucajevima kada se ova bolest može prenijeti putem transplantiranih organa, a vjerovatno i transfuzijom krvi. Vertikalni put (sa majke na djete tokom trudnoće) je veoma česta pojava. Trudnoća je sama po sebi “stanje oslabljenog imuniteta”, pa je aktivacija toksoplazme u trudnoći česta pojava.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Toxoplasma gondii - IgG At aviditet
Visok aviditet pokazuje  da se radi o davno nastalim specifičnim antitelima IgG klase, a nizak aviditet  je pokazatelj da su dokazana IgG antitela nedavno nastala.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Toxoplasma gondii PCR
Dokazivanje uzročnika metodom Real  time PCR kvantitativno i kvalitativno

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

TPA-tkivni polipetidni antigen
TPA predstavlja keratinski antigen koji se nalazi u većini epitelnih ćelija, serumu i membranama tumorskih ćelija. Povišene vrijednosti su nađene kod pacijenata sa karcinomom pluća, dojke, rektuma, jajnika i bešike. Iako nije specifičan za maligne tumore, može da se koristi kao sekundarni marker za praćenje pacijenata sa karcinomom mokraćne bešike.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

TPHA (SIFILIS)
Treponema pallidum uzročnik je sifilisa, jedne od najznačajnijih spolno prenosivih bolesti. Prenosi se od majke na dijete tokom poroda. Samo 60% zaraženih osoba spontano se oporavlja. U velikom broju slučajeva, ukoliko se infekcija ne liječi postepeno će prijeći u sekundarni sifilis i nakon dugog perioda latencije (2 – 10 godina) će konačno doseći klinički prepoznatljivu tercijarnu fazu koji obično predstavlja neurosifilis i kardiovaskularni sifilis, dok su gumatozne lezije danas vrlo rijetke. Danas se na T.pallidum obavezno testiraju davaoci krvi i organa, te trudnice. Najčešće se hemaglutinacijski određuju antitijela na T.pallidum (TPHA).

Povišeno:

Pozitivan nalaz upućuje na antitijela  T. pallidum.

Napomena

Ukoliko je test negativan uz prisustvo kliničkih simptoma koji upućuju na sifilis, potrebno je učiniti daljnje testove na sifilis, odnosno ponavljati testiranje u sedmičnim intervalima. Pozitivan nalaz mora se potvrditi drugom serološkim testovima, kao kvantitativni kardiolipinski test.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Trichinela spiralis - IgG At
Vrijeme određivanja:

7-10 dana

TRIGLICERIDI
Trigliceridi pripadaju grupi lipida. Mjerenje triglicerida koristi se u dijagnostici i liječenju bolesnika s akutnim i kroničnim pankreatitisom, šećernom bolesti, nefrozom, ekstrahepatičnim bilijarnim opstrukcijama i drugim oboljenjima metabolizma lipida i oblicima endokrinih poremećaja. Klinički, mjerenje triglicerida pomaže kod klasificiranja raznih genetskih i metaboličkih lipoproteinskih poremećaja, te kod procjene faktora rizika za aterosklerozu i kardiovaskularna oboljenja.

Povišeno:

Povišene koncentracije triglicerida u serumu nalaze se kod šećerne bolesti, opstruktivne žutice, nefroze i oboljenja štitnjače.

Sniženo:

Smanjene koncentracije triglicerida je od manje dijagnostičke vrijednosti i dosta je rijetko. Može se naći kod hipotireoze, malapsorpcije i malnutricije, vrlo teških terminalnih stadija jetrenih bolesti, kroničnih opstruktivnih bolesti, bolesti pluća i hipolipoproteinemije.

Napomena

Za ovu pretragu se mora biti natašte.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

TRIPLE TEST
Triple test ili Test trostrukog probira je prenatalni test koji služi za procjenu rizika od kromosomskih abnormalnosti djeteta. Nije dijagnostički test. Cilj testa je otkrivanje trudnica koje imaju povećani rizik da rode dijete sa:

  • Down sindromom
  • Oštećenjem neuralne cijevi
  • Drugim poremećajima (npr. Edward sindromom)

Test se provodi se u drugom trimestru trudnoće, tačnije od 15.-20. sedmice uzimanjem krvi trudnice. Iz krvi se određuju specifični parametri čije razine upućuju na abnormalnosti:

  • AFP – alfa fetoprotein
  • ß-hCG – slobodna beta podjedinica humanog korionskog gonadotropina
  • E3 – nekonjugirani estriol

Za procjenu rizika od izuzetne je važnosti TAČNO određivanje trajanja trudnoće.

 Vrijeme određivanja:

7-10 dana

TSH
Tiroidni stimulirajući hormon (TSH) izlučuje hipofiza, a zadatak mu je pobuditi štitnjaču na stvaranje i lučenje hormona.   Njegovo određivanje se koristi kao početni dijagnostički test u procjeni funkcije štitinjače. Čak i vrlo male promjene u koncentracijama slobodnih hormona štitnjače izaziva velike promjene u razini TSH u suprotnom smjeru, tako da vrlo mali porast razine T4 ili T3 može biti dovoljno da potiskuje izlučivanje TSH, iako razine T4 i T3 mogu biti unutar normalnog raspona. Stoga je TSH vrlo osjetljivi i specifični parametar za utvrđivanje funkcije štitnjače te je naročito pogodan za ranu dijagnostiku ili isključivanje poremećaja u centralnom regulacijskom krugu između hipotalamusa, hipofize i štitnjače.

Povišeno:

Povišene vrijednosti TSH mogu se naći u hipertiroidizmu povezanim s povećanom razinom fT4 i TSH, neliječenom hipotiroidizmu, subakutnom tiroiditisu, Hašimotovoj bolesti, hiperkolesterolemiji, guši, amiloidozi, depresiji, alkoholnoj cirozi, pre-eklampsiji i hirsuitizmu.

Sniženo:

Sniženje TSH može se naći kod infekcija, toksične guše, toksične nodularne guše, zatim u hipertiroidizmu (Gravesova bolest), subakutnom tiroiditisu, akromegaliji, hipofunkciji hipofize, što može dovesti do sekundarnog hipotiroidizma.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

TUMORSKI MARKER HE4
Karcinomi jajnika i endometrija spadaju u najletalnije vrste tumora. Prognoza se, međutim, bitno popravlja postavljanjem rane tačne dijagnoze te što ranijim započinjanjem liječenja.U laboratorijskoj dijagnostici imali smo, do sada, tumorski marker CA 125. Taj biomarker bilježi porast i nekih benignih tkiva (npr. ciste jajnika).Zbog potrebe specifičnog mjerenja tkiva karcinoma i to u ranoj fazi razvijen je tumorski marker HE4 (Human Epididymal Protein), biomarker sa minimalnim vrijednostima kod normalnog tkiva jajnika, ali maksimalne osjetljivosti na rani karcinom.

Kod sumnje na karcinom jajnika preporučamo istovremeno određivanje razine CA 125 i HE 4 jer se time dobiva još veća tačnost i specifičnost mjerenja.Ukoliko se određuju oba markera može se izvršiti i procjena Roma index-a koji predstavlja procjenu rizika za obolijevanje od karcinoma jajnika.

Vrijeme određivanja, pripreme za pretragu

HE4 se mjeri se iz uzorka krvi imunokemijskom metodom, a rezultat je gotov isti dan. Ne treba biti natašte ni doći ujutro.

 
NAZAD