PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge S

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

Sediment urina
Pregled sedimenta vrlo je važan dio rutinske kvalitativne pretrage mokraće, jer se time može doći do važnih podataka koji iz kemijske analize mokraće nisu vidljivi. Mokraća mora biti svježa jer se stajanjem mokraće organizirani elementi, cilindri i stanice brzo razgrađuju. Sediment se gleda pod mikroskopom.

U sedimentu se mogu naći dijelovi tzv. neorganiziranog sedimenta, a to su različite soli u kristalnom ili amorfnom obliku. Sastav tog taloga ovisi o pH mokraće i temperaturi. Osim soli ili neorganiziranog sedimenta, sediment sadrži i tzv. organizirane elemente. Normalno su to velike plosnate epitelne stanice (pločasti epitel), pojedinačni leukociti, ponekad spermatozoidi ili mikroorganizmi. Abnormalni sediment može sadržavati razne vrste cilindara, eritrocite, leukocite, bakterije, parazite i njihova jajašca, kao i abnormalne sastojke neorganiziranog sedimenta.

Cilindri

su u stvari odljevi sabirnih cjevčica bubrega, pa imaju oblik onog dijela tubula u kojemu su nastali. Jedino se hijalini cilindri ponekad mogu naći u normalnoj mokraći.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Sedimentacija eritrocita
Sedimentacija eritrocita je screening-test kod sumnje na upalnu reakciju. To je pojam vezan za stvaranje tzv. «reuleaux» formacija eritrocita, odnosno to je proces povratnog nakupljanja eritrocita u veće ili manje nakupine koje se nakon toga talože (sedimentiraju) na dno epruvete. Ova sedimentacija je uzrokovana većom gustoćom eritrocita od gustoće plazme. Sedimentiranje eritrocita na dno epruvete potiskuje plazmu prema gore, pa se na taj način stvara sila koja usporava sedimentiranje. U normalnim uvjetima ova su dva fenomena gotovo izjednačena, te je proces sedimentiranja slab.

Povišeno:

Ubrzana sedimentacija javlja se za upalnog procesa, jer raste koncentracija proteina akutne faze, fibrinogena i α-globulina. Fiziološki, povišena sedimentacija nalazi se kod anemija i za vrijeme trudnoće. Svaka promjena u broju eritrocita ili u agregaciji trombocita (koje nastaje normalno u trudnoći ili u bolesti, anemiji) smanjuje intenzitet sile ili relativne površine na koju djeluje ta sila pa dolazi do povišene sedimentacije.

Sniženo:

Nije klinički značajno

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Selen
Siptomi nedostatka selena:

dermatitis

-opadanje kose

-pucanje noktiju

– slabost u mišićima-

-kardiomiopatije

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Serotonin
Serotonin se stvara u mozgupinealnoj žlijezditrombocitima i probavnom traktu. Važan je u prijenosu impulsa izmedu živčanih stanica, ali ima ulogu i u cirkulaciji krvi. Promjene njegove koncentracije unutar mozga mogu dovesti do različitih poremećaja ponašanja, na primjer depresije, agresije, prisilnog ponašanja, poremećaja spavanja, a važan je čimbenik u regulaciji osjećaja gladi. Vrlo je razvijena grana farmakologije koja se bavi liječenjem poremećaja serotonina, tako da danas postoje brojni lijekovi koji reguliraju njegovu razinu u mozgu i na taj način dovode do povlačenje simptoma bolesti.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

SHBG
Globulin koji veže spolne hormone (engl. Sex Hormone Binding Globulin, SHBG) je cirkulirajući plazma protein koji specifično veže androgene i estradiol u krvi.

Povišeno:

Povišene vrijednosti SHBG mogu se naći u hipertiroidizmu te u cirozi jetre. Kod muškaraca povišene vrijednosti nalaze se u hipogonadizmu, ginekomastiji, androgenoj neosjetljivosti te nedostatku androgena. Kod žena povišene vrijednosti nalaze se u anoreksiji nervoza, pri primjeni nekih lijekova: oralnih kontraceptiva, antiepileptičkih lijekova te kod hormonske nadomjesne terapija.

Sniženo:

Kod žena, sniženje vrijednosti SHBG nalazi se u hirsuitizmu, virilizmu, acne vulgaris i u sindromu policističnih jajnika.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

SLA -Solubile Liver Antigen
Ova antitijela su veoma specifična za autoimuni hepatitis (AIH) i mogu rjetko biti jedina autoantitijela detektovana u serumu  takvih pacijenata.

.Vrijeme određivanja:

7-10 dana

SLOBODNI PSA
Slobodni PSA (fPSA) je glikoprotein. Oko 20% u krvi prisutno je u slobodnoj formi, proteolitički neaktivno. Vrlo koristan u dijagnozi i praćenju terapije bolesti prostate. Najpriznatija laboratorijska pretraga u dijagnostici raka prostate je slobodni PSA (fPSA) i njegov udio u ukupnom PSA koji pomaže u razlikovanju osoba s benignom prostatičnom hiperplazijom od onih s rakom prostate. Omjer između slobodne i ukupne frakcije (fPSA/tPSA) dobar je pokazatelj za moguću diferencijalnu dijagnozu bolesti prostate.

Povišeno

Povišene razine u krvi ukazuju na patološko stanje prostate – prostatitis, hiperplazija prostate.

Sniženo

Vrijednosti omjera niže od 18% ukazuje na prisustvo malignog procesa.

Napomena

Izražavanje vrijednosti slobodnog PSA još uvijek nije standardizirano. Najčešće se izražava kao postotak slobodne frakcije.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

SLOBODNI T3
Povišeno:

Povišene vrijednosti mogu se naći u toksičnoj nodularnoj guši, hipertiroidizmu, T3 toksikozi i posttraumatskom sindromu.

Sniženo:

Snižene vrijednosti mogu se naći u hipotiroidizmu, nedostatku čimbenika rasta, anoreksiji nervozi i kroničnom zatajenju bubrega.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

SLOBODNI T4
U toksičnoj guši, toksičnoj nodularnoj guši, hipertiroidizmu, akutnoj psihijatrijskoj bolesti, anoreksiji nervosa.

Sniženo:

Snižene vrijednosti mogu se naći u hipotiroidizmu, kroničnom oštećenju bubrega te pre-eklampsia.

 Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

SPECIFIČNI ALERGENI (RAST)
Općenito, alergijsku reakciju može zahvatiti bilo koja tvar i izazvati različite kliničke manifestacije. Najčešće to mogu biti: alergijski rhino-konjuktivitis, alergijska bronhijalna astma ili atopički dermatiits (Neurodermatitis ili endogeni ekcem). Izaziva ih alergen. Danas je poznat veliki broj alergena koji su podijeljeni po grupama. Zbog tog je neobično važno suziti izbor mogućih alergena na najmanju moguću mjeru pomoću detaljne anamneze.

Vrijeme određivanja:

2-3 dana

STD-polno prenosive bolesti
STD (sexually transmited disease) ili polno prenosive bolesti obuhvataju grupu oboljenja koja se sa velikom učestalošću prenose sa čovjeka na čovjeka putem polnih odnosa uključujući vaginalni , oralni i analni seks. S obzirom na to da osoba može biti zaražena i potencijalno prenijeti bolest drugoj osobi a da simptomi oboljenja nisu ispoljeni u posljednje vreme se ova grupa naziva STI –polno prenosive infekcije. Takođe, pojedine STI mogu se prenijeti i na drugi način – intravenski ( upotrebom narkotika) , tokom porođaja ( na djete ) ili dojenja.

Klasifikacija:

U zavisnosti od izazivača djele se na bakterijske, gljivične , virusne, parazitske i protozoalne infekcije.

Bakterijske- šankroid (izazivač Haemophilus ducrei), hlamidija (Chlamidia trachomatis), granuloma inguinale (Klebsiella granulomatis),
gonoreja (Neisseria gonorrhoeae), sifilis (Treponema pallidum)
Gljivične (gljivice iz roda Candida)
Virusne – virusni hepatitis ( Hepatitis B , i hepatitis D ali samo ako istovremeno postoji infekcija hep. B), herpes ( HSV tip 1 i 2 ),
HIV, HPV, Molluscum contagiosum
Paraziti – stidne vaši (Pthirius pubis), šuga (Sarcoptes scabiei)
Protozoe – trihomonijaza (Trichomonas vaginalis)

 

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Stolica - Clostridium difficile toxin A i B
Clostridium difficile toxin A je toksin koji generiše Clostridium difficile. Slično je Clostridium difficile Toxin B. Toksini funkcionišu oštećivanjem crijeva i izazivaju simptome infekcije C. difficile , uključujući i pseudomembranozni colitis.

Faktori rizika za infekciju C. difficile uključuju antibiotski tretman, koji može poremetiti normalnu floru crijeva  i dovesti do kolonizacije C. difficile bakterija.

Često izaziva bolničke infekcije.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Stolica – Norovirus
Norovirus je veoma zarazni virus koji može zaraziti bilo koga. Možete ga dobiti od zaražene osobe, kontaminirane hrane ili vode, ili dodirivanjem  kontaminiranih površina. Virus uzrokuje upale sluznice želuca ili crijeva ili oboje . To dovodi do bolova u stomaku, mučnine , dijareje i povraćanja. Ovi simptomi mogu biti ozbiljni za neke ljude, posebno malu djecu i starije ljude .

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Stolica - Campylobacter sp.
Campylobacter (C. jejuni, C. coli, C. lari, C. upsaliensis) su najčešći uzročnici bolesti kampilobakterioze koja se prenosi hranom u razvijenim zemljama. Meso peradi, osobito svježe pileće meso, smatra se najznačajnijim izvorom infekcije za ljude. Širenje ove zoonoze se može spriječiti poštivanjem higijensko-sanitarnih mjera .

Vrijeme određivanja:

2-3 dana

 
NAZAD
error: Zabranjeno kopiranje !