PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge P

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

Pankreasna elastaza u stolici
Humana pankreatična elastaza-1 (E1), serinska proteaza specifična za pankreas, a sudjeluje u hidrolizi peptidnih veza. Test za određivanje aktivnosti E1 u stolici jednostavan je, neinvazivan i lako primjenjiv, što je posebno važno za dječju dob, a ukazuje na funkciju pankreasa. Rezultat testa je dobar pokazatelj egzokrinog statusa pankreasa kod djece sa hipotrofijom, cističnom fibrozom i kroničnim pankreatitisom.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

PAPP-A
PAPP-A (pregnancy-associated plasma protein A) prvo je izoliran iz seruma trudnica, gdje je njegova koncentracije postepeno rasla do poroda. PAPP-A nastaje u trofoblastima i izlučuje se u majčin serum.

Danas je već dobro poznato da koncentracije PAPP-A, u prvom trimestru trudnoće (između 11. i 14. tjedna trudnoće) u serumu je pouzdani marker fetalne aneuploidije. U kombinaciji sa slobodnom ß-HCG i ultrazvukom nuhalnog nabora, postaje marker izbora za otkrivanje žena sa povećanim rizikom nošenja fetusa sa Down-ovim sindromom (trisomija 21) i Edwards-ovim sindromom (trisomija 18) za vrijeme prvog trimestra trudnoće. S ovom kombinacijom markera, te u kombinaciji sa ultrazvučnim mjerenjem nuhalnog nabora moguće je detektirati 90% aneuplodija (s 5% lažno pozitivnih nalaza).

Referentne vrijednosti

Median vrijednosti ovog hormona u patološkim trudnoćama je niži u odnosu na urednu trudnoću, a vrijednosti se koreliraju s visinom, težinom te starosti trudnoće.

Vrijeme određivanja:

3-5  dana

Parainfluenza 3 - IgM At
Virusi parainfluence spadaju u respiratorne viruse, jer su glavne kliničke manifestacije koje oni izazvaju respiratorne infekcije. One mogu biti blage (prehlade) i teške (krup-laringitis, bronhiolitis i pneumonija).

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

PARATHORMON (PTH)
Proizvode ga paratiroidne žlijezde i otpuštaju u krvotok. Po kemijskom je sastavu polipeptid. Izlučivanje PTH obrnuto je proporcionalno razini kalcija u krvi, pa tako niska razina kalcija povećava rad paratiroidnih žlijezda i razinu PTH i obrnuto. Uloga mu je da zajedno s vitaminom D i kalcitoninom mobilizira kalcij i fosfat iz koštanog sustava, poveća apsorpciju kalcija iz crijeva te izlučivanje fosfata bubrezima.

Povišeno:

Pojačani rad paratiroidnih žlijezda dovodi do povećanog izlučivanja PTH. Primarni uzroci mogu biti adenomi paratiroidnih žlijezda. U sekundarnom hiperparatiroidizmu, uz povećani PTH, razina kalcija u krvi je niska, što nastaje zbog različitih drugih patoloških stanja (npr. nedostatak vitamina D).

Sniženo:

Hipoparatiroidizam nastaje uslijed nedostatka PTH ili nedostatnog učinka PTH. To može nastati zbog uklanjanja paratiroidnih žlijezda ili njihovog uništenja (npr. kod operacije štitnjače, autoimune bolesti, zračenje, tumori). Uzrok hipoparatiroidizmu može biti i mutacija PTH receptora ili nasljedni nedostatak tkiva paratiroidnih žlijezda.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Parvo B 19 - IgG / IgM At
Infekcija parvo B19 virusom spada u dječje zarazne bolesti, poznata kao eritema infekciozum – “peta bolest”.

Kod odraslih se pojavljuje sa blagim simptomima ili, često, bez ikakvih izražajnih simptoma.

Rijetko u trudnoći može izazvati smrt fetusa ili fetalni hidrops.

Antitijela na parvo B19 se mogu naći u 30 do 60% odraslih.
Najrizičnija skupina su učiteljice i tete u vrtićima, tj. svi oni koji u sklopu profesije dolaze u kontakt s djecom.
Kod djece se infekcija manifestira jačim crvenim osipom na licu koji izgleda kao da je netko ošamario dijete (“slapped cheak”) te manje izraženim osipom po tijelu.
Kod odraslih se ne manifestira tako jako izraženo već više kao svrbež po licu i tijelu.
Bolovi u kostima i zglobovima mogu biti izraženi i kod djece i kod odraslih.
Simptomi se manifestiraju oko 6 dana nakon kontakta s virusom i traju sedmicu dana.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

PROGESTERON
Progesteron spada u skupinu steroidnih hormona. To je ženski spolni hormon koji zajedno s estrogenima sudjeluje u regulaciji menstrualnog ciklusa. Najviše se stvara u žutom tijelu, s čijim rastom odnosno veličinom korelira razina u krvi te tijekom trudnoće u posteljici. Služi pripremi sluznice maternice za trudnoću, a u trudnoći sprječava kontrakcije miometrija. U početku menstrualnog ciklusa razina je neznatna, jedan dan pred ovulaciju poraste, pa je mjera prisustva ovulacije. Koristan u liječenju, odnosno dijagnozi neplodnosti.

Povišeno:

Povišena koncentracija progesterona u serumu nalazi se kod urođene hiperplazije nadbubrežne žlijezde, kao i kod tumora jajnika

Sniženo:

Koncentracija progesterona u serumu snižena je kod insuficijencije žutog tijela, membranozne dismenoreje, ljuštenja endometrija ili premenstrualne tenzije.

Napomena:

Ukoliko se želi saznati je li ciklus ovulatorni (da je u tom ciklusu bila ovulacija), traži se mjerenje progesterona 21. dana ciklusa. Razlog tome je velika vjerojatnost da je tada žena sigurno u lutealnoj fazi, računajući da je ovulacija bila 14. dan.

 Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

PROLACTIN
Prolaktin izlučuje hipofiza, a mliječne žlijezde su ciljno tkivo. On je vrlo važan hormon u reprodukcijskom ciklusu čovjeka. Do danas je opisano više od 80 različitih fizioloških učinaka prolaktina. Djelovanje mu se uglavnom svodi na regulaciju stvaranja i sekrecije mlijeka u dojci za vrijeme laktacije, na regulaciju reprodukcijskog ciklusa kao i utjecaj na metabolizam fetusa i majke u trudnoći. U trudnoći pod utjecajem estrogena i progesterona razina prolaktina stalno raste, što u konačnici rezultira porodom i dojenjem. U muškaraca djeluje na metabolizam vode i elektrolita preko kore nadbubrežne žlijezde te na funkciju sekundarnih spolnih žlijezda (prostata, seminalni vezikuli) i testisa. Hiperprolaktemija je glavni uzrok neplodnosti u muškaraca i žena. Korisno određivanje u dijagnostici amenoreje, ginekomastije, galaktoreje i azospermije. Prolaktin se također određuje kada se sumnja na tumore dojke i hipofize.

Povišeno:

Visoke koncentracije prolaktina imaju inhibitornu ulogu na stvaranje steroida u jajniku te na stvaranje gonadotropnih hipofiznih hormona i njihovo izlučivanje u krvotok. Povišena koncentracija prolaktina u serumu nalazi se u više od 40% svih amenoreja. Povišena koncentracija prolaktina u serumu može biti uzrokovana terapijom inhibitorima dopamina, hipotireozom, adenomom hipofize, a postoji i nasljedna hiperprolaktinemija. Visoke koncentracije prolaktina mogu se naći i u bolestima bubrega i dojke. U muškaraca hiperprolaktinemija dovodi do impotencije a i smanjenja libida u muškaraca i žena.

Sniženo:

Snižene vrijednosti prolaktina mogu se naći u karcinomu dojke, hipofunkciji štitnjače, šizofreniji, paranoidnim stanjima i drugim psihozama, u anoreksiji nervozi, depresiji, reumatoidnom artritisu.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

PROTEIN C
Protein C je drugi važan inhibitor koagulacijskog sustava. On zajedno s proteinom S (proteini ovisni o vitaminu K) koči stvaranje trombina, i zbog toga je smanjena pretvorba fibrinogena u fibrin. Određivanje proteina C je indicirano u sljedećim slučajevima: za diferencijalnu dijagnozu hemostatskih poremećaja, za detekciju nasljednog nedostatka proteina C, tromboembolije i duboke venske tromboze nepoznate etiologije.

Povišeno:

Nije klinički značajno.

Sniženo:

Smanjenje koncentracije proteina C očituje se u povećanom riziku nastanka tromboze. Nasljedni poremećaj može biti zbog smanjenja koncentracije i/ili smanjenja aktivnosti PC.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

PROTEIN S
Protein S  zajedno s proteinom C  koči stvaranje trombina.Snižen protein S je stoga povezan sa povećanim rizikom od nastanka tromboze.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

PSA
Prostata specifični antigen je tumorski marker za rak prostate i jedini je organ specifični, što znači da ga ne nalazimo ni u jednom drugom organu osim u prostati. PSA nije međutim i tumor specifičan pa ga tako nalazimo u povišenim koncentracijama i kod benignih oboljenja prostate. PSA se preporučuje raditi kao screening-test jednom godišnje kod muškaraca iznad 50 godina jer je njegova razina u krvi ovisna o veličini prostate i o postojanju malignog tkiva. Uzimajući u obzir da se razina PSA povećava nakon 40. godine života, odgovarajućim referentnim rasponima izrađenim prema dobnim skupinama dobila se veća specifičnost i osjetljivost testa.

Povišeno:

Povišene vrijednosti mogu se naći u raku prostate, benignoj hipertrofiji prostate, akutnom prostatitisu te u infarktu prostate.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

PV
Protrombinsko vrijeme je brzi i osjetljivi screening-test za poremećaje koagulacije koji su u vezi s vanjskim putem zgrušavanja. Testom se mjeri vrijeme potrebno da dođe do zgrušavanja u uzorku krvi – plazmi.

U različitim laboratorijima se PR mjeri na različitim aparatima i s reagencijama različitih proizvođača. INR (znači internacionalni normirajuči omjer) služi ujednačenju (standariziranju) tako dobivenih vrijednosti.

Povišeno:

Produženo protrombinsko vrijeme (izraženo kao kraći ili manji PV) može nastati zbog nasljednog nedostatka protrombinskog kompleksa (faktora II), nasljednog ili stečenog nedostatka faktora V ili njegovih inhibitora, rijetko zbog nedostatka faktora X, zatim kod terapije antagonistima vitamina K (derivati kumarina), u bolestima jetre, nedostatku vitamina K, fiziološki u novorođenčadi zbog nerazvijenog sustava koagulacije, DIK-u te u lupusu antikoagulansu.

Sniženo:

Sniženo protrombinsko vrijeme može se naći u akutnom alkoholizmu, cirozi jetre. Liječenje penicilinom skraćuje PV; to je naročito važno kod djece

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

 
NAZAD
error: Zabranjeno kopiranje !