PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge M

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

MAGNEZIJ
Magnezij po nekima spada u skupinu elemenata u tragu, što znači da ga ima ukupno u organizmu manje od 0,01% tjelesne mase. On aktivira mnoge enzime u organizmu. Važan je za glikolizu, stanično disanje i transport kalcija kroz staničnu stijenku.

Indikacije za određivanje magnezija u krvi su:

  • neuromuskularna preosjetljivost (tremor, trzanje mišića, tetanija, grčevi)
  • kardiološki problemi (tahikardija, aritmija, fibrilacija klijetke, u EKG-u produženje QT vala.) i/ili
  • gastrointestinalni problemi ( ulcerozni kolitis, morbus Chron, celijakija, sindrom kratkog crijeva)
  • kontinuirano uzimanju diuretika ili nefrotoksičnih lijekova

Povišeno:

Hipermagnezemija se javlja kod akutnih i hroničnih bubrežnih oštećenja te kao posljedica prekomjernog uzimanja antacida ili primjene klistira koji sadrže magnezij. Moguće je trovanje magnezijem i ono se očituje hiporefleksijom, hipotenzijom zbog povećanog volumena krvi, respiratornom depresijom i komom.

Sniženo:

Stanja u kojima se može javiti smanjenje koncentracije su: kronični alkoholizam, ciroza jetre, akutni pankreatitis, hipo- i hipertiroidizam, hiperaldosteronizam te dijabetička acidoza.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Makroprolaktin
Makroprolaktin je kompleks  monomera prolaktina i imunoglobulina koji biološki nije aktivan  ali se može detektovati  imunološkim testovima. Prisustvo  makroprolaktina registrovano je u trudnoći i nekim patološkim  endokrinološkim  stanjima. Nalaz  visokog prolaktina  u  serumu (hiperprolaktinamija), koji je posljedica  prisustva  makroprolaktina, može da uzrokuje greške u dijagnozi  i  nepotrebno  liječenje. Iz  tog  razloga je nalaz visokog  Prolaktina  u serumu  indikacija za ispitivanje  prisustva  makroprolaktina.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

MIKROALBUMIN
Određivanje izlučivanja albumina mokraćom je važno kod bolesnika s dijabetesom melitusom kako bi se spriječila dijabetska nefropatija u ranoj fazi, kada se sa odgovarajućom terapijom može spriječiti ili smanjiti progresivni gubitak bubrežne funkcije. Stoga se albumin u mokraći određuje za ranu detekciju i praćenje terapije. Mikroalbuminurija (pojava albumina u mokraći) je najpouzdaniji znak disfunkcije bubrega.

Povišeno:

Povišene razine albumina u mokraći ukazuju na defekte u bubrežnom pragu (bubrežnoj filtraciji). One su pokazatelj bubrežnih i vaskularnih komplikacija, kao npr. u dijabetes mellitusu.

Priprema:

Donijeti sakupljen 24-satni urin ili u laboratoriju dati 2. jutarnji urin.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Melatonin
Melatonin (N-acetil-5-metoksitriptamin ) hormon  je  kojeg  stvara epifiza, mala  žlijezda u sredini mozga. Već dugo se zna da je melatonin regulator dnevno-noćnog  ritma i da njegovo izlučivanje ovisi o izmjenjivanju  dana i noći. Melatonin se isključivo  i  samo  luči za vrijeme noći  i  tame, a kao poticaj za lučenje je boravak preko dana na sunčevom  svijetlu. Dakle mozak mora dobit  informaciju da je završio dan i započela  noć  kako bi se stvarao melatonin.

Brojna znanstvena  istraživanja  potvrđuju  da  melatonin  igra ulogu  najjačeg  antioksidanta u tijelu. Tijekom  staničnog  metabolizma stvaraju  se mnogi  produkti oksidacije  koje zovemo slobodni  kisikovi  radikali  koji i djeluju  kao  korozivni elementi.

Melatonin tijekom  noći uklanja  slobodne  radikale i sprječava oštećenje stanice. Kako je vidljivo u ovom  slučaju  naše tijelo posjeduje  svoje osobne mehanizme unutrašnje reparacije i ako slijedimo prirodni  ritam života, sprječavamo  pojavu  bolesti.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Metanefrin free
Klinički značaj : feohromocitom

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Metanefrin
Riječ je o tumoru kromafinih stanica koji luči kateholamine, a tipično je smješten u nadbubregu. Javlja se trajna ili paroksizmalna hipertenzija. Dijagnoza se postavlja određivanjem kateholamina i njihovih metabolita u krvi i mokraći. CT i MR, omogućavaju lokaliziranje tumora.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Metilmalonska kiselina
Metilmalonska acidemija: Ova bolest je uzrokovana nedostatkom metilmalonil CoA mutaze, koja pretvara metilmalonil CoA (proizvod karboksilacije propionil CoA) u sukcinil CoA. Kofaktor je adenozilkobalamin, metabolit vitamina B12; njegov nedostatak također može uzrokovati metilmaloničnu acidemiju (a također i homocistinuriju i megaloblastičnu anemiju).

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Mioglobin
Nalazi se u sarkoplazmi mišićnih vlakana, te i boja mišića dolazi od ovog obojenog proteina. Po sastavu i funkciji veoma je sličan hemoglobinu, pa se često i naziva mišićnim hemoglobinom. Mioglobin je prisutan u srčanom i skeletnom mišićima gde služi kao rezerva kiseonika i kao prenosilac kiseonika koji povećava brzinu transporta kiseonika unutar mišićnih ćelija.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Morbilli - IgG / IgM- At
Ospice ili krzamak su zarazna, osipna bolest  uzrokovana  morbili virusom.Bolest se prenosi kapljičnim putem, pri direktnom kontaktu sa oboljelim . Rijetko je moguć prenos i preko treće osobe. Tokom 10-ak minuta nakon kontakta sa oboljelim npr slinom virus može ostati živ na predmetima ili rukama te se može prenijeti na treću osobu.

 Vrijeme određivanja:

3-4 dana

Mumps - IgG / IgM At
Mumps je virusna bolest prouzrokovana virusom zaušaka.  Početni znaci i simptomi često uključuju groznicu, bolove u mišićima, glavobolju i umor.  U tom slučaju obično slijedi bolno oticanje jedne ili obje parotidne žlijezde.  Simptomi se obično javljaju 16 do 18 dana nakon izlaganja. Simptomi kod odraslih su često su teži nego kod djece.  Komplikacije mogu uključiti meningitis, pankreatitis, trajnu gluhost i zapaljenje testisa koji često rezultiraju neplodnošću.  Žene mogu razviti oticanje jajnika, ali to ne povećava rizik od neplodnosti.

Vrijeme određivanja:

3-4 dana

MUSK (antitela na mišić specifičnu tirozin kinazu)
Koristi se u dijagnostici mijastenije gravis. Skupa s antitijelima na acetilkolinske receptore serološki se otkrije više od 95% oboljelih.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Mycobacterium tuberculosis PCR
Tuberkuloza (TB), jedna od najstarijih poznatih ljudskih bolesti. . TB ima mnogo manifestacija, utičući na kosti, centralni nervni sistem i mnoge druge organske sisteme, ali prvenstveno je plućna bolest koja je pokrenuta depozicijom Mycobacterium tuberculosis , koja se nalazi u aerosolnim kapljicama na pluća .

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Mycoplasma pneumoniae – IgG / IgM At
Mycoplasma pneumonia (MP) je zarazna respiratorna infekcija koja lako prolazi kroz kontakt sa respiratornim fluidima. Ove bakterije mogu izazvati traheobronhitis (prehlade u grudima), bol u grlu i infekcije ušiju, kao i pneumoniju. Suh kašalj je najčešći znak infekcije.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

 
NAZAD
error: Zabranjeno kopiranje !