PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge K

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

Kalcij
Ioni kalcija važni su u prijenosu živčanih impulsa, kao kofaktor u nekoliko enzimskih reakcija, u održavanju normalne mišićne aktivnosti te u procesu koagulacije. Kalcij je važan sastojak koštane mase. Mjerenje razine kalcija u krvi koristi se u dijagnostici i liječenju paratiroidnih bolesti, različitih oboljenja kostiju, bubrežnih oboljenja, urolitijaze i tetanije.

Povišeno:

Povećanje klinički značajnog kalcija nastaje zbog povećane crijevne apsorpcije, zatim povećane resorpcije kostiju ili smanjenog bubrežnog izlučivanja. Povećana koncentracija kalcijevih iona uzrokuje smanjenje neuro-muskularne podražljivosti i mišićnu slabost uz druge, složenije simptome.

Sniženo:

Znatno smanjenje koncentracije iona kalcija uzrokuje mišićnu tetaniju.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Kalij
Kalij se u organizmu nalazi uglavnom u stanicama. Služi, među ostalima, i za prenošenje živčanih podražaja, pa je važan za rad srca. Bubrežno izlučivanje kalija vrlo je važan regulacijski mehanizam ravnoteže kalija u organizmu. Kod uzimanja diuretika razina kalija može biti snižena.

Povišeno:

Povećana koncentracija kalija u krvnom serumu pojavljuje se u stanjima kada kalij prelazi iz stanica u izvanstaničnu tekućinu. To se događa kod manjka tekućine ili kada se kalij daje terapeutski, i to brže nego što se izlučuje mokraćom. Koncentracija kalija u serumu povećana je često u kroničnoj bubrežnoj insuficijenciji.

Sniženo:

Smanjena koncentracija kalija u serumu javlja se zbog gubitka kalija uslijed jake diureze, povraćanja, proljeva ili pankreasne fistule, razrjeđenja izvanstanične tekućine, nedovoljne prehrane i naglog prijelaza kalija iz izvanstanične tekućine u stanice.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Kalprotektin
Određivanje fekalnog kalprotektina je neinvazivni test koji omogućava razlikovanje fukcionalnih crijevnih smetnji (npr. iritablini kolon, IBS) od organskih – upalnih bolesti crijeva (IBD) kod pacijenata kod koji žele izbjeći invazivne (neugodne) enoskopske pretrage. Ovaj jednostavni test pokazati će povišene vrijednosti kalprotektina u stolici, proteina koji se nalazi u citoplazmi upalnih stanica ukoliko se u crijevima događaju upalni procesi. Kod osoba s dokazanom upalnom bolesti crijeva koristi se za predviđanje odgovora na terapiju, otkrivanja relapsa i općenito praćenja terapije. Klinička osjetljivost: 84,4%, specifičnost: 94,5%.

Povišeno:

Povišene vrijednosti kalprotektina se nalaze u različitim organskim upalnim oboljenjima kao što su kolitis, Chronova bolest, divertikulitis, polipi, adenomi, karcinomi ili pak zarazne bolesti (ali ne i kod iritabilnog kolona).

Priprema:

U laboratoriju ili apoteci nabaviti malu posudicu koja s unutarnje strane poklopca ima kašičicu za uzimanje uzorka. Dovoljna je količina stolice veličine zrna graška.

Vrijeme određivanja:

Nalaz je gotov isti dan.

Kateholamini u plazmi/ urinu
Kateholamini su  hormoni  koje  oslobađaju nadbubrežne žlijezde u odgovoru  na stres. U ljudskom tijelu, najzastupljeniji  kateholamini su epinefrin (adrenalin), norepinefrin (noradrenalin) i dopamin.

Klinički značaj određivanja kateholamina je da njihove povišene vrijednosti  ukazuju  na: stres, pad  krvnog  pritiska, deficijencija tireoidnih hormona, urođene srčane mane, aritmiju. Ova određivanja se vrše i kod dijagnostikovanja  sekretujućih  tumora (feohromocitomi, paragangliomi, neuroblastomi).

Analiziranje  kateholamina  u  plazmi i urinu je veoma zahtjevno jer su prisutni u niskim koncentracijama, podložni oksidaciji i nestabilni su. HPLC ima veliku prednost u odnosu na druge metode.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

KKS-kompletna krvna slika
Krv je tekuće tkivo koje čini suspenzija stanica u plazmi. Stanice koje su suspendirane u plazmi su: eritrociti (crvene krvne stanice), leukociti (bijele krvne stanice) i trombociti (krvne pločice).

Spektar mogućih kliničkih stanja je višestruk. Vrijednosti pojedinih parametara unutar KKS mogu upućivati na infekciju, upalni proces, nekrozu tkiva, trovanje, anemije, kolagenoze, leukemije, mijeloproliferativne i limfoproliferativne bolesti, maligne tumore, potisnutu koštanu srž (zbog zračenja, citotoksičnih, imunosupresivnih ili antitiroidnih lijekova), ali i poremećaje u zgrušavanju krvi.

Ispitivanje anemija je vrlo važno budući da je anemija najčešći hematološki znak ili bolest.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Kobalt -24h urin/ serum
Osnovno značenje kobalta je u stvaranju vitamina B12. On ima učinka  i u  djelovanju ovog vitamina u tijelu, kao i u crvenoj krvnoj slici.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

KONTRACEPCIJA I KOAGULACIJA
Jedan od rizika uzimanja hormonske terapije pa time i kontraceptiva je i povećanje rizika od tromboembolije.  Prije uzimanja hormonske terapije ili ako se bojite srčanog ili moždanog udara, a koji su isto posljedice pojave tromba u krvnim žilama, predlažemo slijedeće pretrage:

  • KKS
  • glukoza natašte
  • bilirubin
  • AP
  • AST
  • ALT
  • GGT
  • AP
  • AT-III (antitrombin III)
  • Protein C

Tumačenje, odnosno interpretaciju nalaza i konačne zaključke morate prepustiti Vašem ljekaru – samo on zna vašu anamnezu, stanje organizma i ostale podatke !!!

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Koproporfirini-24h
Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Kortizol
Mjerenje koncentracije kortizola koristi se za dijagnozu bolesti i procjenu funkcije nadbubrežne žlijezde, hipofize i hipotalamusa. Određivanje kortizola u serumu korisno je za dijagnozu i praćenje bolesti s hiperprodukcijom (Cushingov sindrom) ili hipoprodukcijom (Addisonova bolest) kortizola i za praćenje terapije u tim bolestima.

Povišeno:

Bazalna razina kortizola iznad referentne vrijednosti ukazuju na prisustvo Cushingovog sindroma. Osim Cushingovog sindroma, kortizol može biti iznad referentnih vrijednosti (često i s abnormalnim dnevnim ciklusom) i u alkoholizmu, endogenoj depresiji, anoreksiji nervozi, ozbiljnim akutnim i kroničnim sistemskim oboljenjima, prekomjernoj težini, povišenim koncentracijama estrogena kao npr. u trudnoći, terapiji estrogenima ili oralnim kontraceptivima.

Sniženo:

Snižene vrijednosti kortizola nalaze se u primarnoj i sekundarnoj insuficijenciji nadbubrežne žlijezde.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Koštana alkalna fosfataza
Senzitivan marker za aktivitet osteoblasta. Služi za rano otkrivanje osteporoze i rizika od nastajanja ove bolesti, kao i za praćenje terapije.

Povišeno:

-postpemopauzalna osteporoza

-primarni/sekundarni hiperparatireoidizam

-metastaze kostiju

-M.Paget

-renalna osteodistrofija

-teška oboljenja jetre (ciroza,karcinom)

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

KREATININ
Kreatinin je proizvod razgradnje kreatina i fosfokreatina koji se gotovo isključivo nalaze u mišićima. Stoga je proizvodnja kreatinina proporcionalna mišićnoj masi i vrlo malo se mijenja. Izlučuje se putem bubrega. Mjerenje kreatinina koristi se u dijagnostici i liječenju bubrežnih oboljenja, a pokazalo se korisnom i kod procjene glomerularne funkcije bubrega (klirens kreatinina) kao i u praćenju dijalize. Ipak, razina kreatinina u serumu nije osjetljiva na rana bubrežna oštećenja te reagira sporije od ureje u krvi na hemodijalizu u postupku liječenja bubrežnog zatajenja. Kreatinin u serumu varira ovisno o dobi bolesnika, tjelesnoj težini i spolu. Ponekad je nizak kod osoba malene mišićne mase, kaheksije, amputiranih i starijih osoba. Razina kreatinina u serumu koja se smatra normalnom ne isključuje postojanje oštećenja bubrežne funkcije.

Povišeno:

Povećane vrijednosti u akutnoj i kroničnoj bolesti bubrega, opstrukciji mokraćnog sustava, zatim manje značajno u akromegaliji i gigantizmu.

Sniženo:

Snižena razina kreatinina u krvi može se naći u mišićnoj distrofiji.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

 
NAZAD
error: Zabranjeno kopiranje !