PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge I

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

ICA antitijela
Antitijela na (antigene) stanica otočića pankreasa

Tip 1 dijabetes se može razlikovati od Tip 2 dijabetesa nalazom slijedečih autoantitijela:

IAA                 –  Insulin antibodies tests – antitijela na humani inzulin

Anti- GAD      – antitijela na glutamic acid decarboxilase

ICA                  – antitijela na (antigene) stanica otočića pankreasa

ZnT8 Ab        –  Zinc Transporter 8 Autoantibody –  autoantitijela na pankreatične beta stanice

Vrijeme određivanja:

3-4 dana

IgF I
Izlučivanje hormona rasta od strane hipofize u krvotok stimulira jetru da proizvodi drugi hormon  IGF-1 (inzulin faktora rasta), koji zapravo uzrokuje rast tkiva u tijelu. Visoka razina IGF-1 je signal hipofizi da smanji proizvodnju hormona rasta. Ako hipofiza nastavlja proizvodnju hormona rasta neovisno od normalnih regulatornih mehanizama, razina IGF-1 će rasti, što dovodi do rasta kostiju i širenja organa. Visoka razina IGF-1 također može uzrokovati i promjene u metabolizmu glukoze (šećera) i lipida (masti) te može dovesti do dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti srca.

Akromegalija je hormonalni poremećaj kod kojeg hipofiza, mala žlijezda u mozgu, proizvodi pretjerane količine hormona rasta. Višak obično dolazi iz benignih ili nekanceroznih tumora na hipofizi. Ovi benigni tumori nazivaju se adenomi.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

IGFBP 3
Protein za vezanje faktora rasta sličan inzulinu-3 (IGFBP-3) je peptid od 264 aminokiseline (MW 29 kD) koji se proizvodi u jetri. Niske razine IGFBP-3 i IGF-1 opažene su kod  GH deficijencije ili rezistencije na GH. Ako se stekne  u djetinjstvu, ti uvjeti dovode do niskog stasa. Nedostatak GH u djetinjstvu može biti izolirana abnormalnost ili povezana s nedostatkom drugih hormona hipofize. Neki od  slučajeva mogu biti uzrokovani hipofiznim ili hipotalamnim tumorima ili rezultat kranijalnog zračenja ili intratekalne kemoterapije za zloćudne bolesti u djetinjstvu.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

IgG subklasa
Mada sve subklase IgG sadrže antitijela, svaka od njih ima drugačiju  funkciju u odbrani organizma od infekcije. Na primjer, IgG1 i IgG3 subklase su bogate antitijelima koji se suprotstavljaju proteinima-toksinima, koje proizvode bakterije difterija i tetanus; bogate su i antitijelima protiv viralnih proteina. Nasuprot tome, antitela/imunoglobulini tipa IgG2 se bore protiv polisaharida (složeni šećeri) kod bakterija (npr. Pneumococcus ili Heamophilus influenzae).

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

IGE, ukupni ispecifični (RIST i RAST)
Ovim testom određuje se visina ukupnog imunoglobulina E i visina alergen-specifičnog imunoglobulina E (IgE), kako bi se detektirala alergija na određeni alergen. Osim testiranja vrijednosti specifičnog IgE za pojedinačne alergene, neki alergeni se mogu testirati i u kombinaciji (mješavina, mix) s alergenima sličnog tipa, pri čemu se rezultat odnosi na sve alergene u mješavini. Na ovaj način moguće je odjednom testirati postojanje alergije na veći broj alergena (što je i financijski isplativije), a u slučaju pozitivnog rezultata napravite analizu IgE za svaki pojedinačni alergen. Prednost ovakve vrste testa pred drugim testovima na alergije (npr. prick test) je tačna vrijednost IgE na temelju koje se može napraviti tačna procjena jačine alergije i donijeti odluka o eventualnoj terapiji.

Povišeno:

Povišene vrijednosti IgE mogu se naći u atopičnom dermatitisu, sezonskoj peludnoj groznici te u nekim stanjima nasljedne imunodeficijencije, naročito u slučaju imunodeficijencije staničnog imunog sustava. Specifična IgE antitijela se mogu u našoj laboratoriji uraditi na bilo koju supstancu koja postoji u prirodnom ili sintetičkom obliku.  Specifična IgE antitijela se mogu uraditi i na dostavljeni uzorak neke supstance.

Vrijeme određivanja:

Ovisno o vrsti alergena 1-7 dana

IMUNOGLOBULINI A, G, M (IGA, IGG, IGM)
Serum zdravih osoba sadrži imunoglobuline klasa IgG, IgA, IgM, IgD i IgE. Imunoglobuline stvaraju plazma stanice kao humoralni imuni odgovor kada imuni sustav unutar organizma dođe u kontakt s antigenima. U prvom kontaktu, IgM antitijela se pojavljuju kao primarna reakcija organizma, a zatim dolaze IgG i IgA antitijela. Kvantitativno određivanje imunoglobulina daje važne informacije o humoralnom imunom statusu.

Povišeno:

Povišene koncentracije imunoglobulina u krvi nastaju kod oboljenja jetre (heptatitis, ciroza), akutne i kronične infekcije, autoimune bolesti, kod plazmocitoma, Waldenströmovoj makroglobulinemiji te bolesti teških lanaca.

Sniženo:

Smanjene koncentracije imunoglobulina u krvi javljaju se u primarnoj i sekundarnoj imunodeficijenciji, npr. s uznapredovalim malignim tumorima, limfatičkom leukemijom, multiplim mijelomom te Waldenströmovoj makroglobulinemiji.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Imunoelektroforeza u serumu/urinu
Imunoelektroforeza je  imunološka metoda koja se temelji na elektroforetskom  razdvajanju bjelančevina iz seruma, nakon čega se dodaje antiserum s protutijelima kako bi se omogućila imunodifuzija i nastajanje precipitacijske  linije između  ispitivanoga seruma i antitijela. Na taj se način  može odrediti vrsta i približna količina pojedine bjelančevine u serumu, urinu i drugim biološkim tekućinama. Posebno je važna u dijagnostici poremećaja sinteze imunoglobulina (gamapatije, paraproteinemije) te drugih poremećaja bjelančevina.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Influenza A - IgG /IgM At
Virus influence A uzrokuje gripu kod ptica i kod nekih sisavaca . Virus influence A je rod virusa  Orthomyxoviridae. Svi podtipovi virusa influence A izolirani su iz divljih ptica. Neki izolati virusa influence A uzrokuju tešku bolest i kod domaće peradi i, rijetko, kod ljudi. Povremeno, virusi se prenose sa divljih vodenih ptica u domaću perad, što može uzrokovati širenje virusa ili izazvati pandemiju ljudske influence.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Influenza B - IgG /IgM At
Influenza B je vrsta virusa koja je slična virusu A. Međutim, dok A obično pogađa ljude u ranim zimskim mjesecima, gripa B može zaraziti bilo koje doba godine.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Inhibin A
Inhibin A je najkorisniji kao tumorski marker  za karcinom  jajnika kod  žena u postmenopauzi.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Inhibin B
Kliničke indikacije kod žena: procjena funkcije jajnika kao dio terapije plodnosti.
Kliničke indikacije kod muškaraca: funkcionalni biljeg Sertolijevih stanica. Također za dijagnozu poremećaja izlučivanja FSH.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

INZULIN
Inzulin je peptidni hormon koji se u krvotok izlučuje iz ß-stanice gušterače, preko portalne vene i jetre.

Povišeno:

Autonomno, neregulirano izlučivanje inzulina je glavni uzrok hipoglikemije. Ovo nastaje kao rezultat inhibicije glukoneogeneze, npr. kao rezultat ozbiljnih oštećenja jetre ili bubrega, adenoma Langerhansovih otočića ili karcinoma. Snižena tolerancija glukoze za vrijeme trudnoće zahtijeva liječenje.

Sniženo:

Preniske koncentracije slobodnog, biološki aktivnog inzulina dovode do nastanka dijabetes mellitusa. Moguć uzrok tome je oštećenje ß-stanica (tip-I dijabetes), smanjena aktivnost inzulina ili smanjena sinteza u gušterači (tip II), zatim cirkulirajuća protutijela na inzulin, zakašnjelo izlučivanje inzulina ili nedostatak inzulinskih receptora.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Interleukin 10
Interleukin 10 (IL-10) je citokin sa snažnim protuupalnim svojstvima koja igra središnju ulogu u ograničavanju imunološkog odgovora domaćina na patogene, čime se spriječava oštećenje domaćina i održavanje normalne homeostaze tkiva. Disregulacija IL-10 je povezana s poboljšanom imunopatologijom kao odgovor na infekciju, kao i povećan rizik za razvoj mnogih autoimunih bolesti.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Interleukin 10
Interleukin 10 (IL-10) je citokin sa snažnim protuupalnim svojstvima koja igra središnju ulogu u ograničavanju imunološkog odgovora domaćina na patogene, čime se spriječava oštećenje domaćina i održavanje normalne homeostaze tkiva. Disregulacija IL-10 je povezana s poboljšanom imunopatologijom kao odgovor na infekciju, kao i povećan rizik za razvoj mnogih autoimunih bolesti.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

 
NAZAD
error: Zabranjeno kopiranje !