PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge G

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

GAD antitIJela
Antitijela na dekarboksilazu glutaminske kiseline 65 (GAD 65, engl. „glutamic acid decarboxylase“)
Antitijela su na enzim  stanica gušterače, a određuju se u ispitanika koji pripadaju  rizičnoj skupini za razvoj šećerne bolesti (npr. u krvnih srodnika dijabetičara). Mogu  ukazati na poremećaj i sedam  godina prije kliničkih znakova bolesti. Također su korisna za  razlikovanje šećerne bolesti tip I, od tipa II (javlja se u odrasloj dobi).

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Gastrin
Gastrin je hormon koji proizvodi želudac, koji stimulira oslobađanje želučane kiseline.Višak gastrina može se pojaviti zbog tumora koji izlučuje gastrin ( gastrinom, također poznat kao Zollinger-Ellisonov sindrom ). U gastrinoma, visoke razine gastrina koji se kreću oko crijeva potiču oslobađanje kiseline, što dovodi do čira na želucu i tankom  crijevu  koji mogu prsnuti. Visoke razine  želučane  kiseline također mogu prouzročiti proljev jer se oštećuje zid tankog crijeva.

Visoke razine cirkulirajućeg  gastrina također se mogu pojaviti kada je pH želuca visok (tj. nedovoljna kiselost), na primjer, u pernicioznoj anemiji ili atrofičnom gastritisu  kada je oblog želuca oštećen i nesposoban za proizvodnju i oslobađanje  kiseline, a tijekom  liječenja s antacidnim lijekovima. Niske razine želučane kiseline mogu  povećati rizik od infekcije unutar crijeva i mogu ograničiti  sposobnost želuca da apsorbira hranjive tvari.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

GGT
Gama-glutamiltransferaza (GGT) je enzim koji pripada skupini peptidaza koje djeluju kao prijenosnici aminokiselina od jednog peptida do drugog te tako djeluju kao transferaze aminokiseline. GGT je prisutan u svim stanicama organizma osim u mišićima. Enzim prisutan u serumu prvenstveno dolazi iz jetreno-žučnog sustava.

Povišeno:

Porast vrijednosti GGT uvijek je znak oštećenja jetre. Dramatično se povećava u slučajevima intrahepatične i posthepatične bilijarne opstrukcije. Razina GGT se također povećava kod bolesnika s infektivnim hepatitisom, masnom infiltracijom jetre, kod akutnog i kroničnog pankreatitisa. Budući da se povišena razina GGT nalazi kod bolesnika s alkoholnom cirozom jetre, te u većini seruma ljudi koji su teški alkoholičari, GGT je značajan u otkrivanju alkoholizma, alkoholnih jetrenih oštećenja te praćenju alkoholne apstinencije.

Sniženo:

Nije klinički značajno

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Glukagon
Osnovna funkcija glukagona  je povećanje glukoze u krvi  koristeći zalihe masnoća u masnom tkivu.  Njegovo stvaranje potiče se sniženom  razinom glukoze u krvi, što znači da u trenutku sniženih razina  šećera u krvi dolazi do izlučivanja ovog hormona i “povlačenja” glukoze iz masnih stanica. Glukagon se stvara u gušterači (alfa stanice Langerhasovih otočića), a izlučuje se u krvotok kada je niska razina glukoze u krvi (hipoglikemija). Alfa stanice koje proizvode glukagon su u susjedstvu s beta stanicama koje proizvode inzulin, pa su i ova dva ljudska hormona u bliskom  odnosu  i djelovanju.

 Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Glukoza
Glukoza je najznačajniji izvor energije, potreban kako za mišićni rad, tako i za sve procese u organizmu, uključivši i rad mozga. Nakon unosa hranom u organizam i apsorpcije iz crijeva razinu glukoze u krvi regulira jetra, koja osigurava održavanje razine unutar precizno određenog raspona. Razina glukoze u krvi pokazuje fluktuacije kod svakog pojedinca koje ovise o tjelesnoj aktivnosti i vremenu proteklom od konzumiranja jela. Ove fluktuacije su dodatno povećane kod brojnih patoloških stanja kod kojih razina glukoze u krvi može biti povišena (hiperglikemija) ili smanjena (hipoglikemija).

Povišeno:

Određivanje razine glukoze u krvi je klinički značajno za dijagnozu i praćenje terapije dijabetesa. Povećane vrijednosti, naime, ukazuju na poremećaj metabolizma ugljikohidrata, posljedica koje je šećerna bolest. U tom slučaju glukoza ne može ući u stanice i tamo biti iskorištena pa ostaje u krvotoku, gdje i mjerimo povišenje njene razine. Ponekad liječnik preporučuje praćenje razine tokom dana (profil glukoze). Tada se preporučuje dodatno provjeriti razinu HbA1c.

Sniženo:

Pad glukoze u krvi na kritičnu razinu (približno 2,5 mmol/L) se manifestira kao hipoglikemija i karakterizirana je mišićnom slabošću, nedostatkom koordinacije i konfuznošću. Daljnji pad razine glukoze u krvi dovodi do hipoglikemijske kome.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Glukose-6-fosfat-dehydrogenase
Najčešće urođeni defekt eritrocitnih enzima.Kod hipohromne anemije dolazi do značajnog porasta aktiviteta ovog enzima.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Gonokok (gonoreja)
Klinički: gnojni uretritis,cervicitis

Moguće je bakteriološko zasijavanje kulture iz uretralnog ili cervikalnog brisa i DNA dokazivanje metodom PCR

Vrijeme određivanja:

3-10 dana

 
NAZAD