PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge D

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

D-DIMER
Završni proizvod u procesu zgrušavanja krvi je fibrin. Pri razgradnji stvorenog fibrinskog ugruška oslobađaju se sastojci ugruška D-dimeri. Njihovo povećano prisustvo ukazuje na povećano stvaranje ugruška. Ovaj screening-test je od dijagnostičke važnosti za otkrivanje DIK (diseminirane intravaskularne koagulopatije) i akutne vaskularne bolesti, uključujući plućnu emboliju i duboku vensku trombozu a to su stanja koja se teško otkrivaju samo s kliničkim pregledom.

Povišeno:

Povišene vrijednosti D-dimera mogu se naći u trombotskim bolestima, zatim u tumorskoj progresiji ili metastazama, ali također i u fiziološkim stanjima kao što je trudnoća, teški fizički napor, uzimanje oralnih kontraceptiva ili starija životna dob.

Sniženo:

Kod arterijskih tromboza, gdje je količina D-dimera jedva mjerljiva.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

DHEA-S

 

Dehidroepiandrostendion-sulfat (DHEA-S) je steroidni hormon koji nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi iz kolesterola. Za razliku od drugih steroidnih hormona, ne putuje krvlju vezan za nosivi protein (SHBG) nego u slobodnoj formi. Zbog relativno visoke koncentracije i male varijabilnosti tijekom dana kao i iz dana u dan, odličan je indikator rada nadbubrežne žlijezde. Razina DHEA-S raste nakon sedme godine života, a nakon tridesete polagano pada.

Povišeno:

Povišene vrijednosti mogu se naći kod hiperfunkcije kore nadbubrežne žlijezde, u sindromu policističnih jajnika, Cushingovoj bolesti, hirsuitizmu te kod akni.

Sniženo:

Snižene vrijednosti mogu se naći kod tumora nadubrežne žlijezde, hipofunkcije kore nadbubrežne žlijezde, anoreksije nervoze, Alzheimerove bolesti, akutnom infarktu miokarda te reumatoidnom artritisu.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Digoksin - nivo lijeka

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Dihidrotestosteron
Testosteron  i DHT (dihidrotestosteron) su odgovorni za muške karakteristike. Testosteron  izaziva povećanje mišićne mase, progrubljuje glas, ima uticaj na proizvodnju  sperme  i seksualnog  nagona. Oni su poznati kao anabolni efekti. DHT (dihidrotestosteron) je odgovoran  za  rast dlaka na bradi i grudima, pojavu akni, povećanje prostate i opadanje kose. Oni su poznati kao androgeni efekti. Važno je naglasiti da androgeni gubitak kose može da postoji  i kod žena, ali je teži kod muškaraca i to pre svega zahvaljujući povišenom  nivou androgena.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Dopamin
Dopamin je hemijski spoj koji u centralnom i perifernom  nervnom sistemu deluje kao neurotransmiter. Izlučuje ga hipotalamus, a djeluje kao hormon  inhibicije lučenja prolaktina iz hipofize. Iz dopamina se sintetiziraju  adrenalin   i noradrenalin.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

DOUBLE TEST
Dvostruki test – Double test služi u trudnoći za određivanje vjerojatnosti da dijete ima trisomiju na 21. ili na 18. paru kromosoma, te za određivanje rizika za defekt neuralne cijevi. Trisomija 21 je Downov sindrom. Vjerojatnost za postojanje tih poremećaja računa se na temelju mjerenja razine hormona slobodni ß-hCG i PAPP-a  iz uzorka krvi majke i biometrijskih podataka dobivenih ultrazvukom.

Referentne vrijednosti:

Ne postoje kao takve već se uspoređuju s rizikom za dob pacijentice i potencijalnim rizikom za komplikacije kod drugih dijagnostičkih testova (amniocenteza).

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

 
NAZAD