PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429
 
PRVI PRIVATNI LABORATORIJ U BOSNI I HERCEGOVINI !
BESPLATNE INFORMACIJE: 061 841 429

ZAŠTO ODABRATI BIH MEDICINSKI LABORATORIJ ?

 

STRUČNO OSOBLJE

Mi smo pouzdan i kvalitetan medicinski laboratorij, čiji stručni kadar i njegovo znanje čini naš najveći kapital…

PROFESIONALNI MJERNI UREĐAJI

Obavljamo godišnji servis svih automatskih analizatora kod ovlaštenih servisera (Roshe diagnostics, Sysmex, Diasorin, Biotecnica…)

KONTROLA KVALITETE

Vršimo svakodnevne interne kontrole kvaliteta laboratorijskih pretraga sa najvećom mogućom sigurnošću i kvalitetom.

PRVI PRIVATNI LABORATORIJ

Prvi privatni medicinski laboratorij u Bosni i Hercegovini, utemeljen 01.03.1999. godine uz veliki trud i podršku prijatelja.

ŠIROKI ASORTIMAN USLUGA

Borrelia burgdorferi antitijela, Helicobacter pylori antigen i izdisajni test, TORCH, EBV antitijela i brojne druge usluge…

KONTINUIRANI RAZVOJ

Prilikom analiza i pretraga, koristimo moderne mjerne uređaje, uz svakodnevno praćenje novih tehnika i tehnologija.

Usluge B

Za detaljan pregled i značenja povišenih i sniženih vrijednosti za svaku pretragu, kliknite na naziv pretrage.

Bartonella henselae – At
Bartonella henselae uzrokuje bolest mačjeg ogreba (cat – scratch disease) – regionalni limfadenitis nastao zbog ujeda ili ogrebotine mačke.

Oko 10 dana poslije inokulacije se u polovine bolesnika javlja lezija na koži – eritematozna papula, a potom  se uvećavaju regionalne limfne žlijezde. Najčešće su zahvaćene aksilarne i kubitalne žlezde i žlezde donjih ekstremiteta. Istovremeno se javljaju blagi opšti simptomi: umor, klonulost, glavobolja, gubitak apetita, blago povišena temperatura.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Bence-Jones proteini
Klinicki znacaj:

Multipli mijelom, rjeđe  kod  reumatoidnog artritisa, sistemskog lupusa i hronične bubrežne insuficijencije

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

BETA-HCG
HCG je glikoprotein koji se sastoji od dvije podjedinice – α i β koje se udružuju u intaktnu molekulu hormona. Služi za ranu dijagnozu i praćenje trudnoće. HCG izlučuje posteljica. Održava žuto tijelo tokom trudnoće, a također utječe na proizvodnju steroida.  Mjerenje koncentracije hCG u uzorku krvi u 95% slučajeva daje dijagnozu trudnoće već sedmicu dana nakon oplodnje. Naročito je važno utvrđivanje razine hCG u krvi u 1. trimestru trudnoće. Razina u prvom trimestru trudnoće korelira s veličinom posteljice pa je važno u dijagnozi i praćenju trudnoće. U 16. do 18. sedmici trudnoće važna je razina HCG u izračunu testa probiranja za Down-ov sindrom.Ovaj test je koristan za detekciju i praćenje hCG kojeg proizvode tumorske stanice ovarijskog, placentalnog ili testikularnog porijekla.

Ukoliko postoji sumnja na trudnoću, a dobili ste negativan nalaz HCG (<5IU/L), preporučuje se ponoviti analizu nakon nekoliko dana.

Povišeno:

Povišene vrijednosti HCG nalazimo u serumu trudnica, trofoblastičnim tumorima i kod tumora zametnih stanica, prvenstveno u neseminomskim tumorima. Povišene vrijednosti također upućuju na višestruku trudnoću.

Sniženo:

Snižene vrijednosti upućuju na prijeteći ili propušteni pobačaj, vanmateričnu trudnoću, gestozu ili intra-uterinu smrt.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

BETA CROSSLAPS
β-cross laps je degradacijski produkt kolagena tipa I u humanom serumu i plazmi i služi za procjenu resorpcije kosti. Može služiti za praćenje antiresorptivne terapije (bifosfonati, hormonska terapija) kod žena u postmenopauzi i za individualnu dijagnozu osteopenije. Za ovu je pretragu potrebno biti natašte.

Povišeno:

Kod oboljenja paratiroidne žlijezde (povišen PTH!), nedostatka vitamina D, karcinoma s metastazama u kostima, osteoporoze, dugotrajnog mirovanje (ležanje u krevetu).

Sniženo:

Sniženje se može javiti nakon terapije nekim lijekovima (hormoni: nadomjesna terapija u menopauzi, estrogeni nakon menopauze; bifosfonati)

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Beta 2 mikroglobulin
Beta 2 mikroglobulin  je protein male molekularne težine, normalno prisutan na membranama svih stanica koje sadrže jezgru, međutim u većoj mjeri ga stvaraju samo neke stanice imunološkog sustava. Zbog male molekularne težine slobodno prolazi u urin, a može se naći i u likvoru. Stoga ga je, osim u krvi moguće određivati i u urinu i u likvoru.

Tumorska specifičnost: multipli mijelom (plazmocitom)kronična limfocitna leukemija, neki limfomi.

Koristi se uglavnom kao pokazatelj odgovora na terapiju, a posebno je značajna njegova prognostička uloga kod multiplog mijeloma. Više vrijednosti u krvi upućuju na teži i agresivniji oblik bolesti.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Beta2-glikoprotein IgG i IgM
Klinički značaj:

Antifosfolipidni sindrom ( jako pozitivan rezultat – dijagnostički kriterijum )

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Bikarbonati
Metabolička acidoza je stanje prekomjerne kiselosti krvi koje se odlikuje neodgovarajuće niskom razinom bikarbonata u krvi.

Ako povećanje kiseline nadjača tjelesni sustav pH pufera, krv može postati  kisela. Kako pH pada, disanje postaje dublje i brže jer tijelo nastoji osloboditi krv viška kiseline smanjivanjem količine ugljikova dioksida. Konačno, bubrezi također nastoje smanjiti kiselost izlučivanjem više kiseline u mokraći. Međutim, oba mehanizma mogu biti nadjačana ako tijelo nastavlja proizvoditi previše kiseline, što dovodi do teške acidoze i konačno kome.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

BILIRUBIN UKUPNI
Bilirubin je krajnji proizvod razgradnje hemoglobina u eritrocitima. Više bolesti utječe na jednu ili više faza u nastanku, lučenju, pohranjivanju, metabolizmu i izlučivanju bilirubina. Ovisno o bolesti, nekonjugirani (indirektni) ili konjugirani (direktni) bilirubin ili oba dat će glavni doprinos povećanoj koncentraciji bilirubina u krvi.

Povišeno:

Povišene vrijednosti ukupnog bilirubina mogu se naći u virusnom hepatitisu, cirozi, infekcioznoj mononukleozi, bilijarnoj opstrukciji, hiperbilirubinemiji u novorođenčadi. Također, povišene vrijednosti nekonjugiranog bilirubina mogu se naći i u nasljednim hiperbilirubinemijama – Crigler-Najar-ovom i Gilbert-ovom sindromu, od kojih je Gilbert-ov puno češći i blaži.

Sniženo:

Nije klinički značajno

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Biopsija koštane srži
Katkada treba ispitati uzorak koštane srži da bi se otkrilo zašto su bijele krvne stanice nenormalne. Liječnik može uzeti dvije različite vrste uzoraka koštane srži: usisaj (aspirat) koštane srži i bioptat (biopsija) sredine koštane srži. Obje se vrste obično uzimaju iz bedrene kosti (vrha ilijačne kosti), premda se aspirati katkada uzimaju iz prsne kosti (sternuma). U male djece uzimaju se iz kralješka ili kosti noge (tibije).

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Biopsija kože bez granica ili sa granicama
Biopsiju je potrebno učiniti kada promjene na koži dugo traju, mijenjaju se oblikom, veličinom ili bojom, a nema poboljšanja nakon primjene konzervativne terapije.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Biopsija limfnog nodusa
Uukoliko limfne žlijezde ostaju  uvećane duže od mjesec dana, obavezno treba konsultovati ljekara. Potrebno je procjeniti veličinu, mjesto i osobine uvećanih čvorova, uz bilo kakve druge pridružene promjene. Crvenilo, bolna osetljivost, toplota i fluktuacija ukazuju obično na infekciju. Ako se radi o karcinomu širenje je postepeno i bezbolno. U svakom slučaju, ako se posumnja na karcinom, uzima se punktat ili isječak limfne žlijezde (biopsija) koji se šalje na histopatološku analizu.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

Biopsija mišića
Biopsija mišića je pretraga kojom se mali komad mišićnog tkiva kirurški ukloni za laboratorijsku analizu. U dermatomiozitisu upalne stanice okružuju i oštećuju kapilarne krvne žile u mišićima. Biopsija mišića može otkriti upalu u mišićima ili druge abnormalnosti kao što su oštećenja ili infekcije. Uzorak tkiva se može ispitati i na prisustvo antitijela i na poremećaj mišićnih enzima.

Vrijeme određivanja:

7-10 dana

 

Biopsijski materijal – bak./mik, aerobno

Vrijeme određivanja:

3-4 dana

Biopsijski materijal – bakteriološki, anaerobno

Vrijeme određivanja:

3-4  dana

BNP
Test krvi natriuretskog peptida NT-B (BNP)

B-tip natiuretički peptid (BNP) je hormon kojeg proizvodi srce. Oslobađa  se kao odgovor na promjene tlaka unutar srca. Te promjene mogu biti povezane sa zatajenjem  srca. Općenito,  razina BNP  raste  kada se zatajenje srca razvije ili pogorša, a ona se smanjuje  kada je stanje stabilno.

Vrijeme određivanja:

Rezultat isti dan

Borrelia burgdorferi antitijela/immunoblot
1-4 sedmice nakon uboda zaraženog krpelja stvara se karakterističan crveni krug oko mjesta uboda koji se naziva Erithema migrans.Nakon uobičajenih simptoma u oko 20 % slučajeva mogu nastupiti nerološki simptomi i pareza facialis. U nekim slučajevima nakon 1 -6 mjeseci pojavljuju se simptomi artritisa, a u rjetkim slučajevima i miocarditis.

 

Vrijeme određivanja:

Antitijela : rezultat isti dan

Immunoblot: 3-4 dana

Bordatella pertussis antitijela
Klinički značaj: Pertussis (veliki kašalj)

Osim antitijela iz krvi, može se za rano postavljanje dijagnoze uraditi i bris nosa metodom PCR.

Vrijeme određivanja:

Antitijela : rezultat isti dan

Immunoblot: 3-4 dana

Bris ždrijela
Vrijeme određivanja:

1-2 dana

Bris nosa
Vrijeme određivanja:

1-2 dana

Bris oka- bakteriološki
Vrijeme određivanja:

1-2 dana

Bris oka – mikološki
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris prepucijuma - bak./mik.
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris rane - bak./mik., aerobno
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris rane - bakteriološki, anaerobno
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris uglova usana – bakteriološki
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris uglova usana – mikološki
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris vulve - bak./mik.
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris cervix-a bakt/mikol/anaerobno
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris uha bakteriološki
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bris uretre bakteriološki/mikološki
Vrijeme određivanja:

2 dana

Bruceloza-antitijela

Vrijeme određivanja:

Rose Bengal test: isti dan

antitijela IgG i IgA: 7-10 dana

 
NAZAD
error: Zabranjeno kopiranje !